Velayet Bilgileri

Velayet Verilirken Çocuğun İsteği Önemli Midir?

Velayet Verilirken Çocuğun İsteği Önemli Midir?

Velayeti Kimin Alacağı Nasıl Belirlenir?

Velayet davaları kişilerin boşanma kararı almasıyla başlayan kimi zaman kısa, kimi zaman aylarca sürebilen bir dava çeşitidir. Söz konusu çocuğun ya da çocukların velayeti, eşlerin ortaklaşa aldığı kararla anlaşmalı olarak mahkemeye sunulduğu zaman genellikle dava çok kısa sürede sonuçlanır. Boşanma davalarında her iki kişi de oldukça gergin ve mutsuz olduğundan genellikle anlaşma ve orta yolu bulma gibi ılımlı davranışlar sergilemeleri oldukça zordur. Bu sebeplerden dolayı velayet konusunda da uzlaşamayan iki kişi hakkında velayetin kime verileceğini ilgili mahkeme belirler. Velayeti alamayan kişiye çocuğuyla vakit geçirmesi ve ebeveynlik duygularını yaşaması için belirli günlerde görüşme hakkı verilir. Çocuğun da anne ya da baba duygusunu yaşayabilmesi için bu görüşmeler önemlidir. Belirlenen günlerde velayeti elinde bulunduran tarafın çocuğu göstermemesi durumlarında icra müdürlüklerine başvurulup, engellenen görüşme gerçekleştirilir.

0-3 Yaş Arasındaki Küçüğün Velayeti

Çocuklar, doğumundan itibaren üç yıl annelerinin şefkat ve ilgisine muhtaçtır. Velayet davalarında genel kural budur ve tek bir sebep dışında bu yaş grubundaki çocukların velayeti annelerine verilir. Çocuğun anneyle yaşaması durumunda çıkması olası güvenlik ihmalleri nedeniyle çocuğun velayet hakkı babasına verilir. Bu konuda güvenlik ihmalinden kastedilen şey çocuğun nezle olması ya da ayağının takılıp düşmesi gibi şeyler değildir. Kastedilen durum çocuğun canını tehlikeye atacak silahlı ortam gibi kırmızı alarm durumlarıdır. Annenin çatışma çıkaran düşmanlarının olması ya da çocuğun üçüncü kişiler tarafından alıkonulma durumunun olması gibi önemli durumlarda baba velayeti hak eder. Velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir diye düşünenler için; 0-3 yaş grubu velayet davalarında çocuk konuşuyor olsa bile mahkemece çocuğa söz hakkı verilmez.

3-7 Yaş Arasındaki Küçüğün Velayeti

3-7 yaş arasındaki çocuklar anne dışında bir başkasının yardımıyla da temel ihtiyaçlarını giderebilir. Ama yine de geçerli bir sebep olmadan mahkeme bu yaşlardaki çocuğun velayetini babaya vermemektedir. Babanın velayet hakkını kazanabilmesi için annenin, çocuğu sağlığını kötü etkileyecek bir duruma sokması, annenin bizzat kendinin hastalanması (söz konusu hastalıktan kastedilen ciddi önem derecesinde bir hastalıktır, grip gibi atlatılabilecek bir hastalık değil), çocuğa bakmakta acizlik göstermesi gibi durumlar oluşmalıdır. Velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir diye düşünenler için 3-7 yaş arasındaki çocuklar konuşmasına rağmen, mahkeme çocuğa söz hakkı vermez. Bunun en büyük sebebi çocuğun o yaşlarda çevrenin söylediklerinden ve yaptıklarından çok kolay etkilenmesi ve kendi için en uygun durumu seçememesidir.

7-12 Yaş Arasındaki Küçüğün Velayeti

7-12 yaş arasındaki çocuklar eğitim gören çocuklardır. Bu sebepten dolayı çocuğun eğitimine daha iyi kaynak ayırabilecek olan kişi velayet davalarında avantajlı durumdadır. Bu yaş grubu çocuklar için mahkeme, çocuğun geleceğini düşünür. Velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir diye düşünenler için 7-12 yaş arasındaki çocuklara mahkeme söz hakkı vermez. Çünkü bu yaşlarda çocuklar aşırı duygusal davranabilir ve kendileri için daha doğru olan seçimi yapamaz.

12-18 Yaş Arasındaki Küçüğün Velayeti

12-18 yaş arasındaki çocuklarda velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir diye düşünenler için mahkeme, çocuğa söz hakkı verir. Çünkü bu yaş aralığında kişinin idrak yeteneği oluşmuştur. İyiyle kötüyü ayırabilme yeteneğine idrak denir. Alt sınır olarak oniki yaşın kabul edilmesinin nedeni Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 12. maddesidir. Ayrıca; Çocuk Haklarının Kullanılmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi'nin 3. ve 6. maddelerinde de idrak yaşı 12 kabul edilmiştir.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

izmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.

WHATSAPP
ile iletişime geç