Velayet Bilgileri

Velayetin Kime Verileceği Neye Göre Belirlenir?

Velayetin Kime Verileceği Neye Göre Belirlenir?

Boşanma süresince ya da boşanma sırasında anne ve babanın en önemli problemlerinden biri çocuğun hangi tarafta kalacağıdır. Eşler bazı durumlarda karşı tarafın çocuğa iyi bir gelecek sağlayamayacağını düşünerek bazen de karşı tarafın canını acıtmak açısından velayeti almak istemektedirler. Gelin birlikte ‘velayetin kime verileceği neye göre belirlenir? ona bir bakalım.

Velayet Anneye Mi Verilir?

Velayet konusunda hakimin öncelikle baz aldığı kriter çocuğun yaşıdır. Çünkü, henüz anne bakımına muhtaç bir çocuğun annesinden ayırarak babasına verilmesi sağlıklı bir hareket değildir. Zira, bu şekilde çocuğu annesinden ayırdığımızı düşünelim. Annesine en çok ihtiyacı olduğu zamanda annesinin ve şefkatinin yanında olamaması çocuğun çeşitli kişilik sorunlarına yol açabilmektedir. Türk aile hukukuna göre çocuğunuz eğer 6-7 yaşlarındaysa, başka olağanüstü bir durum yoksa ve anne çocuğa bakabilir durumdaysa, velayet anneye verilir. Çünkü bu yaş aralığındaki çocukların anneye olan ihtiyacının en üst seviyede olduğu kanıtlanmıştır. Bu yaş aralığında bulunan çocuğun olağanüstü şartlar gelişmemişse, anneden alınıp babaya verilmesi neredeyse imkansızdır. Burada annenin yaşamının, gelirinin gibi kriterler önem taşımamaktadır. Çünkü, hiçbir hakim bu kadar küçük yaştaki bir çocuğu annesinden ayırmamaktadır.

Hangi Durumlarda Velayet Babaya Verilir?

‘Velayetin Kime Verileceği Neye Göre Belirlenir?’ sorusunun bir diğer cevabı da babanın hangi koşullarda çocuğunu alabileceğidir. Velayet davalarında çocuğun anneden alınarak babaya verilmesi bir istisnai durumu göstermektedir. Ancak, anne çocuğuna zara veriyorsa ya da verme potansiyeli varsa, annenin sağlık durumu iyi değilse, anne çocuğun bakımından acizse ve çocuğa bakamıyorsa, annenin psikolojik bazı problemleri varsa bu durumlarda çocuk anneden alınarak babaya verilmektedir. Velayet davalarında öncelik, çocuğu menfaatidir. Anne ve babanın çıkarları doğrultusunda karar verilmemektedir. Çünkü, çocuğun geleceği ebeveynlerin duygu tatminlerinden çok daha önde gelmektedir.

Çocuk Okul Çağındaysa, Velayet Kime Verilir?

‘Velayetin Kime Verileceği Neye Göre Belirlenir?’ sorusunun bir diğer cevabı da çocuğun büyümesine bağlıdır. Artık çocuk okula başladığı için burada önem arz eden durum, artık çocuğun yalından çok anne ya da babanın çocuğun geleceğine önem vererek maddi imkanlarının hangisinin daha iyi olduğudur. Ancak, çocuk artık o kadar küçük olmadığından ötürü, çocuğun fikrine de başvurulacaktır. Uzman bir çocuk psikolog kişisi önderliğinde çocuk dinlenir. Burada önemli olan nokta, çocuğun anne ya da baba baskısı üzerinde cevap vermemesidir. Burada yine hakime büyük bir iş düşer. Çocuğun menfaati yine ön plandadır ve velayetin kimde kalacağı bu şekilde belirlenmeye çalışılır.

Velayetin Kimde Kalmasını İstediği Çocuğa Sorulur Mu?

Çocuğun artık kendini rahatça ifade edebileceği ve üzerinde baskı kurmanız biraz daha zor olan yaş grupları 12-13 yaş ve üzeridir. Bu durumda çocuklar bu yaştaysa, hakim çocukları dinleyerek, hangi tarafta kalmak istedikleri sorulduğunda buna cevap vermeleri istenmektedir. Bu cevaplar ışığında da velayetin hangi tarafta kalacağı belirlenir. Ama burada başka bir hususta anne ya da babanın çocuğa maddi açıdan ne kadar yeterli gelebileceğidir. Bütün kriterler toplandığında velayet bir tarafa verilir.

Baba Çocuğunu Nasıl Görür?

Hakim çocuğu anneye verdiyse eğer, çocukla baba arasında da bir ilişki kurmak ister. Çünkü çocuğun hem annesine hem de babasına ihtiyacı vardır. Buradaki amaç, çocuğun her iki ebeveyninden de uzaklaşmaması ve ilişkilerin devam etmesidir. Örneğin, hafta sonları belirli saatlerde, çocuk büyükse yatılı olarak bayramlar, sömestre tatilleri, yaz tatilleri gibi özel zamanlarda babasını görme hakkı bulunmaktadır. Kanun olarak çocuğun velayeti almayan taraf ile de ilişkisini devam ettirmesi istenmektedir. Bu hak, yani velayeti almayan taraf ile görüşme kanun açısından zorunlu tutulmuştur.

Saygılarımızla İzmir Dedektiflik A.Ş.

Önemli Uyarı

izmirdedektiflik.com içeriğinde yayınlanan tüm makale, içerik ve bilgiler Özel dedektif Bilal KARTAL tarafından yazılmış olup, tüm telif hakları İzmir Dedektiflik Hizmetleri A.Ş ye aittir. Tüm yazı ve içerikler aidiyet tescili bakımından elektronik imzalı zaman damgası ile mühürlenmiştir. Sitemizdeki yazı ve içeriklerin yazılı izin alınmadan bir kısmı veya tamamı kopyalanarak başka web sitesi, yazılı ve görsel yayın organlarında yayınlanması durumda FSEK kapsamında işlem yapılarak her türlü yasal haklarımızı kullanarak 5846 Kanun numaralı FiKiR VE SANAT ESERLERİ KANUNU ile TÜRK CEZA KANUNU İLGİLİ MADDELERİ UYARINCA hukuki ve cezai yasal işlemler başlatılacaktır. Ayrıca tüm site içeriğinde bulunmakta olan makaleler ve bilgiler uluslararası DMCA fikir hakları sistemi ile korunmakta olup, web sitemizde yayınlanan makaleleri izinsiz olarak kısmen veya tamamen alıntı yapan değiştirerek yayınlayan tüm web sitelerini Google ve benzeri arama motorları sıralama listelerinden süresiz olarak kaldırmaktadır.

WHATSAPP
ile iletişime geç